Μία ιστορική αναρρίχηση κατάφεραν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία δύο Αμερικανοί σκαρφαλώνοντας σε κάθετη πλαγιά ύψους 900 μέτρων, χωρίς κανένα ορειβατικό βοήθημα. Με μόνη τη δύναμη των χεριών και της ψυχής τους, οι δύο κατέκτησαν με
ελεύθερη αναρρίχηση την κορυφή του βράχου Ελ Καπιτάν στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνιας.
Ο 36χρονος Τόμι Κάλντουελ και ο τριαντάχρονος Κέβιν Τζόργκεσον κατάφεραν να αναρριχηθούν στο Τείχος της Αυγής, κάτι που πολλοί και έμπειροι ορειβάτες θεωρούν αδύνατο. Χρησιμοποίησαν σχοινιά και δίκτυα προστασίας για την ασφάλειά τους, προκειμένου να πιαστούν σε περίπτωση που θα έπεφταν, αλλά βασίστηκαν αποκλειστικά στη δύναμη των χεριών τους και την επιδεξιότητά τους για να ανέβουν στον στόχο τους, στηριζόμενοι από μικρές χαραματιές στον βράχο, που άλλοτε έκοβαν σαν κοφτερό μαχαίρι και άλλοτε είχαν μέγεθος όσο ένα μικρό κέρμα.
Η προσπάθεια αξίζει να σημειωθεί τους πήρε εβδομάδες, και οι δύο χρειάστηκε να διαχειριστούν πολλαπλές κακοτοπιές, πτώσεις και μικροτραυματισμούς. Ωστόσο, τελικά το εγχείρημά τους, που αποτέλεσε το όνειρό τους για περισσότερο από ένα χρόνο, στέφθηκε από επιτυχία.
Το υπέροχο ταξίδι τους προς την κατάκτηση της κορυφής Ελ Καπιτάν ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου. Εκτοτε και οι δύο άνδρες κοιμόνταν σε αιωρούμενες σκηνές προσπαθώντας τις λίγες ώρες της ανάπαυλας να ξεκουράσουν τα κουρασμένα και τραυματισμένα δάχτυλά τους και να επουλώσουν τις πληγές τους.
Οσοι ασχολούνται με την ελεύθερη αναρρίχηση, αξίζει να σημειωθεί, δεν χρησιμοποιούν τα συρμάτινα σχοινιά ή τα πιολέ των ορειβατών για να δημιουργήσουν ανοίγματα για τα χέρια τους, από τα οποία θα μπορούσαν να κρατηθούν. Αντιθέτως, πρέπει να κάνουν χρήση οτιδήποτε τους παρέχει η φύση, να εκμεταλλευτούν τις ιδιομορφίες του βράχου που αναρριχώνται καθώς στριμώχνουν τα χέρια και τα πόδια τους στις μικρές εσοχές της πέτρας. Στις φωτογραφίες του εγχειρήματος, οι δύο άνδρες απεικονίζονταν σε διάφορες στιγμές σαν να είναι σωσίες του Ανθρώπου Αράχνη, καθώς στηρίζονται από τον ρόδινο όγκο του πετρώματος, ο οποίος, όπως λένε οι γνώστες, είναι εξίσου λείος με έναν τοίχο υπνοδωματίου. Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο άνδρες χρειάστηκε να διακόψουν την αναρρίχησή τους επί ημέρες περιμένοντας να επουλωθούν οι πληγές στα χέρια τους. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, χρησιμοποίησαν κολλητική ταινία ακόμα και κόλλα ταχείας πήξης προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Και βέβαια, οι αναποδιές στην τόσο δύσκολη αναρρίχηση δεν ήταν λίγες, αφού οι δύο παράτολμοι ορειβάτες έπεσαν πολλές φορές στα προστατευτικά δίχτυα και αναγκάστηκαν να ξαναρχίσουν εξαρχής τη διαδρομή. Πάντως, δεν ήταν μόνοι στο εγχείρημά τους αλλά είχαν στην περιοχή ομάδα υποστηρικτών, που συνέδραμαν στην προσπάθειά τους.
Ο 36χρονος Κάλντγουελ και ο τριαντάχρονος Τζόργκεσον, κατά την αναρρίχησή τους, έτρωγαν ροδάκινα κονσέρβα και πότε πότε έπιναν μερικές γουλιές ουίσκι, παρακολουθούσαν τα ούρα τους να εξαερώνονται και επέστρεφαν τις σακούλες που χρησιμοποιούσαν αντί άλλης τουαλέτας στην ομάδα υποστήριξης που τις απομάκρυνε.
Υπάρχουν περίπου εκατό διαδρομές μέχρι την κορυφή του Ελ Καπ, όπως είναι γνωστή η κορυφή στους ορειβάτες, και αρκετοί έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν μία αναρρίχηση εκεί. Ο πρώτος που κατάφερε να αναρριχηθεί το έπραξε το 1958. Η τωρινή, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που κατακτάται η κορυφή του βράχου σε μια συνεχή ελεύθερη αναρρίχηση.
Πέντε χρόνια εξάσκησης
Οι δύο νέοι τα καταφέραν ύστερα από πενταετή εξάσκηση και αφού είχαν κάνει επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες. Το 2010 κατάφεραν να φτάσουν περίπου μέχρι το ένα τρίτο της διαδρομής, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους εξαιτίας της θύελλας που έπληξε την περιοχή. Ενα χρόνο μετά ο Τζόργκεσον έπεσε και έσπασε τον αστράγαλό του προσπαθώντας να φτάσει στην κορυφή.
Ομως αυτή η προσπάθεια, η οποία αποδείχθηκε και επιτυχημένη, έγινε μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου που παρακολούθησε την προσπάθεια μέσω Διαδικτύου και σίγουρα θα ήρθαν στιγμές που θα κράτησε την αναπνοή του από την αγωνία.
Πηγή
Σας άρεσε η ανάρτηση; Αν ναι κάντε share:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου