Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Maltese - Μαλτέζ- Ότι πρέπει να ξέρεις!



Η ιστορία του Μαλτέζ πάει πολλές εκατοντάδες χρόνια πίσω, όταν αγαπήθηκε από τους πλούσιους και τους ευγενής και εδραίωσε την εικόνα του σκύλου αριστοκράτη. Το όνομά του συνδέεται με το
νησί της Μάλτας, αλλά η καταγωγή του δεν είναι και τόσο
ξεκάθαρη. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Μαλτέζ χρησιμοποιείτο ως σκύλος συντροφιάς από την αρχή της δημιουργίας του.

Έτσι και σήμερα, εκατοντάδες χρόνια μετά, ο Μαλτέζ αποτελεί τον κλασσικό σκύλο σύντροφο. Αξιαγάπητος, με χάρη και κομψότητα. Ευγενικός, φιλικός, καλότροπος με ενήλικους και παιδιά, άλλους σκύλους και ζώα, έχει κερδίσει τις καρδιές των φιλόζωων ανά το παγκόσμιο.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους των πόλεων, μια και μπορεί να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα. Μικροκαμωμένος, υγιής, υπερβολικά χαριτωμένος και πολύ πολύ χαδιάρης, ο Μαλτέζ αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για πολλούς.





ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ένα μικροκαμωμένο σκυλί, λεπτοκόκκαλο αλλά συμπαγές και ρωμαλέο. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, μεγάλα και στρογγυλά με βλέμμα βαθύ και πολύ εκφραστικό. Τα αυτιά είναι μακριά και κρεμαστά. Η ουρά είναι φουντωτή, τοποθετημένη ψηλά πάνω από την πλάτη, πέφτοντας με χάρη προς τα κάτω. Η μύτη είναι μαύρη, αλλά μπορεί να...ξεβάψει κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, παίρνοντας ένα ανοιχτό καφέ ή ροζ χρώμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «χειμωνιάτικη μύτη» (winter nose) και συνήθως η μύτη επανέρχεται στο αρχικό της μαύρο χρώμα όταν ο σκύλος εκτεθεί επαρκώς στον ήλιο.



Ύψος: 21-25cm για τα αρσενικά και 20-23cm για τα θηλυκά.



Βάρος: 3-4kg



Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα αποτελείται από ένα μόνο στρώμα, είναι μακρύ –γύρω στα 22cm-, λαμπερό και μεταξένιο, βαρύ και χοντρό. Είναι πάντοτε ίσιο και το χρώμα του είναι άσπρο ή και σε μερικές περιπτώσεις κρεμ ή άιβορι. Ο Μαλτέζ έχει μια φυσική χωρίστρα κατά μήκος της πλάτης του, με το μακρύ τρίχωμα να πέφτει με χάρη στα πλάγια, φτάνοντας μέχρι το έδαφος αν αφεθεί στο φυσικό του μήκος. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κουρεύουν το τρίχωμα κοντό, περίπου 3-5cm, δίνοντας στο Μαλτέζ το λεγόμενο “puppy cut” (κούρεμα κουταβιού). Όταν το τρίχωμα αφήνεται στη φυσική του κατάσταση, συνηθίζεται το τρίχωμα πάνω από τα μάτια να δένεται με ένα χαριτωμένο κοτσιδάκι για να μην επηρεάζεται η όραση του σκύλου αλλά και για σκοπούς...καλλωπισμού.






Μαλτέζ με μακρύ τρίχωμα και κοτσιδάκι Μαλτέζ με “puppy cut”



ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ


Ο Μαλτέζ είναι σκύλος πνευματώδης, ζωηρός και πολύ παιχνιδιάρης. Πάντα χαρούμενος, γεμάτος κέφι και ενέργεια, είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση να είσαι δίπλα του! Η ενέργεια και η ζωντάνια του, δεν τον εγκαταλείπουν ούτε ακόμα και στα βαθιά του γεράματα!



Καλόψυχος, πιστός και αφοσιωμένος, θέλει να παίρνει και να δίνει αγάπη. Ο Μαλτέζ δεν υπήρξε ποτέ κάτι άλλο πέραν από σκύλος συντροφιάς. Έτσι, επιζητά αγκαλιές, γλυκόλογα και πολλά πολλά χάδια. Μπορεί να μείνει για ώρες στα πόδια σας ή μέσα στην αγκαλιά σας και νιώθει μοναξιά όταν η οικογένεια λείπει ή όταν νιώθει απομονωμένος από τα άτομα που αγαπά. Στα χέρια ενός εξίσου...μαλακού ιδιοκτήτη ο οποίος μπορεί να υπερπροστατεύει και να καλομαθαίνει το Μαλτέζ, ο σκύλος αυτός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητικός, μπορεί να επιδείξει ζήλια κυρίως προς τους ξένους και αστάθεια χαρακτήρα.

Οι σχέσεις τους με άλλα ζώα, είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλές. Πολύ συχνά, ο σκύλος αυτός φαίνεται να δείχνει μια...ψυχρή αδιαφορία για αντικείμενα ή πλάσματα μεγαλύτερα από αυτό και αποφεύγει να μπλέκεται σε καβγάδες ή να προκαλεί άλλα ζώα, έτσι είναι εύκολο να κοινωνικοποιηθεί με σκύλους αλλά και γάτους.

Αγαπά πάρα πολύ τα παιδιά και τα νήπια. Αν και ευγενικός και καλότροπος, μπορεί να γίνει οξύθυμος και κακός αν πέσει θύμα κακοποίησης από μη πειθαρχημένα παιδιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται επίβλεψη από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν στο παιδί να χειρίζεται το σκύλο με τρυφερότητα και σεβασμό.

Είναι πάρα πολύ φιλικός και ευγενικός με άτομα που ξέρει. Όσον αφορά τους καλεσμένους σας, το πιο πιθανόν θα γαβγίσει μια-δυο φορές και θα ηρεμήσει μόλις καταλάβει ότι οι προθέσεις του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι καλές και θεωρείται αποδεκτός από την υπόλοιπη οικογένεια.

Είναι τολμηρό και γαβγίζει αμέσως μόλις ακούσει κάτι ύποπτο. Αν και για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκύλος φύλακας, εντούτοις επιτελεί σημαντικό έργο στο να...ηχεί εγκαίρως το συναγερμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους σκύλους αυτούς ως «προειδοποιητικούς φύλακες» (alarm dogs), τους οποίους και μεγάλωναν μαζί με Ροτβάιλερς. Έτσι, ο εισβολέας πρώτα ερχόταν σε επαφή με το Μαλτέζ ο οποίος ηχούσε το συναγερμό και έπειτα με το Ροτβάιλερ ο οποίος...κανόνιζε τα υπόλοιπα!

Αν και γαβγίζει μόλις εντοπίσει κάτι ύποπτο, ο Μαλτέζ δεν γαβγίζει υπερβολικά και υστερικά, ούτε ουρλιάζει, ούτε και δαγκώνει...αστραγάλους όπως συνηθίζουν οι περισσότερες «ράτσες παιχνίδια» (toy dogs). Στο θέμα του γαβγίσματος κρατά κάποιες ισορροπίες. Ούτε πολύ, ούτε λίγο, αλλά αρκετά. Θα είσαστε ήρεμοι, θα έχετε καλή σχέση με τους γείτονες και θα το καταλάβετε αμέσως μόλις κάποιος εισέλθει στην ιδιοκτησία σας.

Είναι αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη του και πάντα αξιόπιστο. Πάρα πολύ έξυπνο, απολαμβάνει να μαθαίνει κόλπα, δεδομένου βέβαια ότι θα πάρει και την κατάλληλη αμοιβή. Μπορεί όμως να είναι λίγο δύσκολο να εκπαιδευτεί σε θέματα πειθαρχίας μέσα στο σπίτι. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, όπως και επαρκείς γνώσεις γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας του σκύλου.



ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμα είναι μονό. Δεν έχει δηλαδή το εσωτερικό στρώμα που έχουν άλλες ράτσες. Έτσι, με την κατάλληλη φροντίδα, ο Μαλτέζ μαδάει πολύ λίγο εώς και καθόλου! Πέραν από αυτό, το τρίχωμά του θεωρείται και «υποαλλεργικό». Άτομα αλλεργικά σε σκύλους, πολλές φορές μπορούν να συμβιώσουν με ένα Μαλτέζ χωρίς προβλήματα. Το τρίχωμά του χρειάζεται καθημερινό, απαλό βούρτσισμα, για να αποφευχθούν οι κόμποι. Καλό θα ήταν το τρίχωμα να κουρεύεται τακτικά, σε μήκος 3-5cm, και πάλι για την αποφυγή δημιουργίας κόμπων, αλλά και για την ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα περιποίηση του τριχώματος.



Στην ράτσα αυτή, είναι συχνό το φαινόμενο των λεκέδων κάτω από τα μάτια, λόγω των δακρύων τα οποία κολλούν στο τρίχωμα. Η ένταση του προβλήματος εξαρτάται από την ποσότητα δακρύων που παράγει το μάτι και από το μέγεθος των δακρυϊκών αδένων. Είναι σημαντικό λοιπόν η περιοχή να καθαρίζεται κάθε 2-3 μέρες.

Ελέγχετε και καθαρίζετε τακτικά, τα αυτιά και τα μάτια.

Ελέγχετε την κατάσταση των δοντιών και ταίζετε καλής ποιότητας τροφή, καθώς τα δόντια έχουν την τάση να χαλούν εύκολα.

Καλό θα ήταν να δένετε τα μαλλιά πάνω από τα μάτια για να μην ενοχλούν το σκύλο. Υπάρχουν πολλά, χαριτωμένα κοτσιδάκια στην αγορά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μπορεί να ζήσει και σε σπίτια με μικρές αυλές αλλά και σε διαμερίσματα και δε χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση, αποτελώντας μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές σκύλου για τους κατοίκους της πόλης. Είναι απαραίτητο όμως να πηγαίνει καθημερινές βόλτες. Απολαμβάνει τα παιχνίδια στα οποία κυνηγά κάτι και λατρεύει το τρέξιμο. Καλό θα ήταν, αν μπορείτε να αφήνετε το σκύλο αυτό να τρέξει ελεύθερος στην ύπαιθρο. Χωρίς τα κατάλληλα ερεθίσματα, ο σκύλος αυτός μπορεί να εμφανίσει προβλήματα στο χαρακτήρα.

Προσοχή μην τον καλομάθετε! Μπορεί να γίνει απαιτητικός και εγωιστής, οξύθυμος και ζηλιάρης κυρίως με τους ξένους.

Φέρτε το σε επαφή με ποικίλες καταστάσεις, πράγματα, ζώα και άτομα. Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για ένα καλότροπο και κοινωνικό σκύλο. Δώστε έμφαση στην επαφή του με τα παιδιά, καθώς μπορεί να γίνει ιδιόρρυθμο και οξύθυμο με μικρά και ζωηρά παιδιά. Πάντα να επιβλέπετε εν ώρα παιχνιδιού.

Δεν πρέπει να εκτίθεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς είναι επιρρεπής στη ζέστη, το κρύο και την υγρασία και έχει πολύ ντελικάτο δέρμα.



ΥΓΕΙΑ


Θεωρείται υγιής σε γενικές γραμμές.

Επιρρεπής σε ηλιακά εγκαύματα, ειδικότερα στην περιοχή της χωρίστρας του τριχώματος, κατά μήκος της πλάτης. Σε γενικές γραμμές, ο Μαλτέζ έχει ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευάλωτο δέρμα, το οποίο επηρεάζεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το πιο κοινό πρόβλημα με το σκύλο αυτό, είναι η υγεία των δοντιών. Τα δόντια του έχουν την τάση να χαλούν εύκολα και συχνά αρχίζουν να πέφτουν από την ηλικία των 8-9 χρόνων.

Επιρρεπής σε προβλήματα του αναπνευστικού και σε δισκοπάθειες.

Μπορεί να παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα, συνήθως μετά το 10ο έτος της ηλικίας του. Τα προβλήματα αυτά, αν και σοβαρά, εντούτοις είναι ιάσιμα.



ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

13-15 χρόνια.




πηγή: cypruspet.com





Σας άρεσε η ανάρτηση; Αν ναι κάντε share:

και like στη σελίδα μας στο facebook:






Σχετικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου