Στον τύμβο Καστά εργάζεται από την περασμένη Παρασκευή η επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, που ανέλαβε τη γεωφυσική διασκόπηση του λόφου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα θαμμένα μνημεία.
Η διασκόπηση γίνεται με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, δηλαδή με την εισαγωγή ρεύματος στο έδαφος μέσω ηλεκτροδίων.
Πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους για τον εντοπισμό κρυμμένων στο έδαφος αρχαιοτήτων, η οποία έχει εφαρμοστεί για την εξερεύνηση κι άλλων τύμβων, όπως στην Απολλωνία, το Κιλκίς, τη Βεργίνα, την Αργολίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Με τη μέθοδο αυτή χαρτογραφείται η κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, η οποία -όταν υπάρχουν αρχαιότητες- παρουσιάζει ανομοιογένειες.
Εν συνεχεία, μέσα από μία σειρά μαθηματικών διεργασιών, εμφανίζονται οι κατόψεις αρχαιολογικών λειψάνων που είναι βρίσκονται κάτω από το χώμα.
Οι αρχαιολόγοι θα μελετήσουν τα αποτελέσματα της διασκόπησης και βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν θα αποφασίσουν εάν και πού πρέπει να γίνουν δοκιμαστικές τομές προς αναζήτηση άλλων αρχαίων μνημείων.
Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής τομογραφίας στον λόφο Καστά είναι να μην εκδηλωθούν βροχοπτώσεις.
πηγή
Σας άρεσε η ανάρτηση; Αν ναι κάντε share:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου