Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ο καθαρός αθλητισμός χρειάζεται χρήματα



   Ο Τζάστιν Γκάτλιν περιγράφει τον εαυτό του ως τον Μπάτμαν του στίβου, τον τιμωρό. «Μπορεί να μη σας αρέσω αλλά με χρειάζεστε» λέει αναφερόμενος στο γεγονός ότι αν και είχε τιμωρηθεί για ντόπινγκ επέστρεψε στα ταρτάν και φέτος σημείωσε ατομικά ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα, ενώ έχει δώσει πληροφορίες για την καταπολέμηση του...
ντόπινγκ. Βεβαίως πάρα πολλοί αθλητές και άλλοι παράγοντες του στίβου, όχι τιμωρό δεν τον θεωρούν, αλλά δεν θέλουν καν να τον βλέπουν στα μάτια τους. Και δεν βοηθά καθόλου ότι ο Αμερικανός, που έχει δύο φορές συλληφθεί θετικός σε έλεγχο, παραμένει αμετανόητος.

   Αλλοι πάλι είναι πιο επιεικείς: Ο Τράβις Τάιγκαρτ, εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ (USADA), λέει ότι αξίζει μια ακόμη ευκαιρία. Προπονητές που δικαίως υποψιάζονταν τον Γκάτλιν όταν είχε προπονητή τον περιβόητο Τρέβορ Γκρέιαμ, τώρα διστάζουν να τον κατηγορήσουν. Κι αυτό διότι ο Γκάτλιν ήταν απίστευτα ταχύς όταν ήταν ακόμη στο κολέγιο, η τεχνική του είναι πλέον καλύτερη από ποτέ και φέτος εμφανίστηκε και έξι-επτά κιλά ελαφρύτερος. Κατά τη γνώμη τους τα ατομικά ρεκόρ του Αμερικανού στην ηλικία των 32 ετών δεν είναι λόγω ουσιών αλλά λόγω σωματικής κατασκευής και σκληρής δουλειάς.

   Ο εκπρόσωπος του Γκάτλιν, Ρενάλντο Νεεμάια, λέει ότι ο πελάτης του δεν έχει κάτι να κρύψει: «Πάντα κάποιοι θα αμφιβάλλουν. Σε αυτόν τον κόσμο ζούμε. Ωστόσο ο USADA και ο WADA [ο παγκόσμιος οργανισμός κατά του ντόπινγκ] έχει πλήρη πρόσβαση όποτε θέλουν να τον ελέγξουν».

   Σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε να τρέχουν κάθε μέρα στο σπίτι του Γκάτλιν οι ελεγκτές για τεστ. Θεωρητικά κάθε αθλητής με παρελθόν ντοπαρίσματος θα πρέπει να έχει τέτοιο ασφυκτικό έλεγχο. Ναι, θα είναι ενοχλητικό και ατελές, καθώς κάποια αναβολικά παραμένουν μη ανιχνεύσιμα, ενώ οι μικροδόσεις μπορούν να «μπουν» και να «βγουν» από τον οργανισμό ενός αθλητή εντός ολίγων ωρών. Ωστόσο, σε συνδυασμό με περισσότερη έρευνα και καλύτερες πληροφορίες, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

   Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα: Τα χρήματα. Ενώ στον αθλητισμό κυκλοφορούν τεράστια ποσά, τα χρήματα που οδεύουν προς την καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι ελάχιστα. Ο Ντέιβιντ Χάουμαν, γενικός διευθυντής του WADA, λέει ότι ο οργανισμός του πάντα αναζητεί περισσότερα χρήματα, όμως η μάχη για την ακεραιότητα στον αθλητισμό δεν είναι για όλους η κορυφαία προτεραιότητα.





   Η παρουσία προσωπικού του WADA σε κάθε χώρα του κόσμου και η λειτουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ελέγχων για κάθε άθλημα θα κόστιζε κατά τον κ. Χάουμαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια ετησίως. Ο προϋπολογισμός του WADA τον χρόνο, είναι 26,5 εκατ. δολάρια, ενώ ο βρετανικός οργανισμός (UKAD) λαμβάνει 6 εκατ. λίρες (7,5 εκατ. ευρώ) από την κυβέρνηση τον χρόνο, δηλαδή 600.000 λίρες λιγότερες από όσο πληρώνει το Sky Sports για τη μετάδοση ενός μόνο αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ στο ποδόσφαιρο.

   Ο προϋπολογισμός του UKAD είναι μόλις το 1,2% των χρημάτων που δίνει η βρετανική κυβέρνηση στον αθλητισμό, αλλά και πάλι καλύτερα είναι από άλλους οργανισμούς ντόπινγκ στον κόσμο. «Η μεγάλη πλειονότητα των οργανισμών δεν διαθέτει επαρκείς γνώσεις, οικονομικές δυνατότητες και αφοσίωση ώστε να εφαρμοστεί ένα πραγματικά παγκόσμιο πρόγραμμα κατά του ντοπαρίσματος», λέει ο διευθυντής του UKAD, Αντι Πάρκινσον.

   Οπως επισημαίνουν WADA και UKAD, με περισσότερα χρήματα θα υπήρχαν περισσότεροι έλεγχοι, καλύτερη έρευνα, βιολογικά διαβατήρια για όλους και καλύτερη εκπαίδευση. «Ενα από τα προβλήματά μας σε αυτόν τον μεγάλο, κακό κόσμο είναι ότι πολλοί από τους ελέγχους δεν διεξάγονταν όταν και όπου έπρεπε, οπότε είναι σχεδόν χωρίς νόημα» τονίζει ο κ. Πάρκινσον.

   Τον Ιούλιο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πώλησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των τεσσάρων επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων για τις μεταδόσεις στην Ιαπωνία έναντι ενός δισ. δολαρίων. Μακάρι ένα μικρό τμήμα από αυτά να δίνονταν στη μάχη κατά του ντόπινγκ. Το προσφάτως ανακοινωθέν ταμείο των 10 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της έρευνας κατά του ντόπινγκ ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Οπως λέει ο κ. Πάρκινσον, «θέλει πραγματικά ο αθλητισμός να πάρει το θέμα αυτό σοβαρά; Χρειάζονται περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια από τη ΔΟΕ για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ».

   Ακόμη και σε χαμηλότερο επίπεδο απαιτούνται μεγαλύτερα ποσά. Ερευνα πανεπιστημίου του Λίβερπουλ έδειξε ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη διακίνηση σε βελόνες στεροειδών παρά για ηρωίνη...

πηγή: kathimerini.gr











Σχετικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου